RAMUAN
1 Gantang beras lembut ( Khas untuk nasi dagang )
Atau
jika susah dapat beras lembut boleh juga guna
beras pulut satu bahagian dengan dua bahagian beras jemah
2 biji kelapa � diparut atau dikukur ambil santannya atau santan
4 ulas bawang merah � dimayam halus.
Halia sebesar ibu jari � dimayam halus
Garam dan gula
CARA-CARANYA
Beras dibersihkan dan rendam bersama halia selama 1jam
Kemudian buang airnya.
Kukus sehingga masak
Bila masak masukkan santan gaul hingga rata dan kukus sekali lagi
Setelah wapnya naik
Angkat sekali lagi dan gaul dengan pati santan serta bawang dan halia yang telah dimayam tadi
LAUK
1 Ekor ayam atau Ikan
Rempahnya :-
2 Camca rempah
1 camca the jintan manis
5 kuntum bunga cengkih
6 biji buah pelaga
7 inci lada kering
� inci kulit kayu manis
Serai, lengkuas dan kelapa kering
Gula ( serba sedikit )
Rempah ini semuanya dikisar atau digiling
TUMIS
Minyak kelapa sedikit, 7 Ulas bawang merah dan
3 ulas bawang puteh
CARANYA
Ayam dibersihkan dipotong
Kemudian digaul bersama rempah yang dikisar
Jerang periok keapi, panaskan minyak
masukkan bawang puteh dan bawang merah
Goreng hingga kuning.
Masukkan ayam yang telah di gaul dengan rempah
sehingga airnya kering,
kemudian masukan garam secukup rasa .
Hampir masak masukkan lada berbiji hidup
Angkat dan hidang panas.
Japanese sheared azalea bushes
14 years ago
No comments:
Post a Comment